Garageboxen kopen in de huidige markt

garagepark ervaringen

Garageboxen kopen in de huidige markt

Samen met Pim van de Vlist ben ik in gesprek gegaan over garageboxen kopen in de huidige markt. Pim werkt in het onroerend goed als vastgoedmanager. Hij koopt, verkoopt, belegt, ontwikkelt en beheert vastgoed bij een bedrijf wat daarin gespecialiseerd is. Het komt er eigenlijk op neer dat hij klanten helpt bij het beleggen in onroerend goed. Hieronder lees je het interview.

Wat vind jij van garageboxen als vastgoedproduct?

Ik heb mij er nooit zo in verdiept. We zaten voornamelijk in woningen en bedrijfspanden, maar garageboxen is zeker een mooie manier om in te stappen. Laatst hadden we er één te koop staan en deze was binnen een dag verkocht. We hadden de garagebox alleen gedeeld onder onze volgers en verder nog niet op verkoopsites zoals Funda aangeboden. Het gaat dus heel snel.

Investeer in garageboxen, bestaand of nieuwbouw?

Als we kijken naar de huidige huizenmarkt zien we dat er veel te kort is. Er worden veel
nieuwe huizen gebouwd om de schaarste tegen te gaan. Wat we dan wel zien, is dat deze
nieuwe woningen vaak niet beschikken over voldoende ruimte voor een garage. Vaak heb je
een kleine bergingsruimte in de tuin. Dit is dan ook de reden waarom bestaande
garageboxen in een stad erg gewild zijn. Mensen vanuit de stad willen graag zo’n garagebox voor extra opslag. Bestaande boxen zijn dus schaars en heel interessant.

Investeer je zelf ook in garageboxen?

Nee, nog niet. Heb de garagebox die te koop kwam wel bekeken en een bod gedaan. Helaas vond de verkoper de prijs wat aan de lage kant en wilde hij kijken wat er op de markt te halen viel. Toen kwam er uiteindelijk een hoger bod waar de verkoper blij mee was.

Bij welk rendement wordt een box interessant voor jou?

Ik wil wel 10%. Hij is verkocht voor 22.500 kost en koper en ik had een bod gedaan van 16.000. Het is natuurlijk een wat laag bod, maar ik ga gewoon voor een hoog rendement.

Wat is jouw overall view op bestaande garageboxen? Komen deze vaak voorbij?

Garageboxen is een aparte handel. Ik zit daar niet direct in, maar zie ze wel vaak voorbijkomen. Het ziet er qua belegging interessant uit. Je hebt een lage instap dus ook als startende belegger kan je beginnen met een garagebox.

Hoe zit het met financieren van garageboxen?

Er zijn enkele landelijke initiatieven waarbij je via crowdfunding een rijtje boxen kan financieren. Dan heb je het natuurlijk wel over een groter bedrag. Daar zit een ondergrens aan van een ton. Dat kan al een probleem zijn voor een beginnende belegger en je hebt ook nog 5% lening. Bij een rendement van 10% houd je dan zelf dus uiteindelijk maar een rendement van 5% over.

Er komen wel steeds meer initiatieven zoals een samenwerking tussen makelaar, garagepark en een bank. De ondergrens is dan verlaagd naar 50.000 met een lening van 2,5 tot 3,5%. En ze financieren tot 80% LTV.

Je ziet alleen dat dit soort afspraken lokaal worden gemaakt en dus niet landelijk gelden.

Daarnaast zie je momenteel dat veel mensen een investering doen via de overwaarde van hun huis. Vaak zijn dit mensen die op 9 of 10% rendement zitten. Dan levert het veel op. Dit is voor nu eigenlijk de slimste manier als je het via een lening wilt doen.

Ben jij een voorstander van leningen?

Ik ben geen voorstander van hoge financieringen en het inzetten van de overwaarde van je huis. Het is een risico. Het is eigenlijk je spaarpot waar je jaren over gedaan hebt. Het liefst wil je dat gewoon laten staan. Er zijn namelijk ook tijden geweest dat de huizen onder water kwamen te staan en dat wil je voorkomen. Maar ik begrijp dat als je jouw huis bijna hebt afgelost en soms wel tot 300.000 euro overwaarde hebt je dat risico neemt om te investeren in bijvoorbeeld een garagebox.

Ik raad aan om direct af te gaan aflossen als je ervoor kiest om de overwaarde van je huis op te nemen. Zo doe je een slimme investering, maar heb je minder risico om onder water te komen staan.

Per definitie kan je met bezit ander bezit vergaren. Dat is ook hoe je vooruitkomt, alleen hou wel in je achterhoofd dat je afhankelijk bent van de banken. Als zij niet meer financieren, hoe sta je er dan voor? En wat gebeurt er als ze de rente weer verhogen? Denk daar goed over na!

Daarnaast heb je ook je box 1 inkomen en dat is het potje waar ik geld uithaal om te investeren. Dit wordt vaak vergeten door mensen.

Moet je spreiden over diverse potjes?

Ik heb wel bedrijven waar ik interesse in heb qua aandelen, maar grotendeels ben ik alleen geïnteresseerd in vastgoed. Dit is natuurlijk ook waar ik mee bekend ben. Zelf vind ik het een wat gek idee dat een CEO wat over een coin kan zeggen en dat daardoor de koers kan gaan schommelen.

Kijk als je een garage koopt voor €10.000 en die verhuur je voor €1000 per jaar dan heb je 10% rendement. Dan heb je 90 euro per maand strak in je zak zitten. Crisis of niet die 90 euro krijg je echt wel binnen als je marktconform zit. Dat voelt voor mij dus veel vertrouwder.

Denk je dat garageboxen altijd in trek blijven, ook in een crisis?

Als er problemen zijn, dan zijn deze overal. Het ligt er natuurlijk ook aan wie je huurder is hoe groot je risico is. Het is daarbij ook locatie afhankelijk. Je kunt het nooit uitsluiten en ergens ingaan met 0 risico. Daarnaast biedt crisis ook kansen. Als je kijkt naar 2020, daarin zijn veel e-commerce bedrijven ontstaan en die hadden voorraadruimtes nodig. Deze ondernemers zijn garageboxen gaan kopen of huren. Een crisis heeft altijd twee kanten.

Verwacht je dat de aankomende tijd de prijzen van garageboxen gaan stijgen?
Het is bizar om te zien wat de prijs in 2 tot 3 jaar heeft gedaan. Waar je eerst een bestaande garagebox kon aanschaffen voor 10.000 tot 12.000 euro, is dat nu al gestegen naar 18.000 tot 20.000 euro. De kans is dus groot dat deze prijzen gaan toenemen het aankomende jaar.

Uiteindelijke conclusie?

Garageboxen kopen in de huidige markt is momenteel zeker een slimme belegging. Bedenk wel goed op welke manier je de financiering regelt. Het is het beste om dit gewoon met eigen geld te doen. Een garagebox is een mooie manier om te starten met beleggen, vooral vanwege het kleine risico wat eraan hangt. Ben je het van plan? Wacht niet te lang, want de prijzen kunnen het aankomende jaar weer flink toenemen!

Wil je ook aan de slag met het investeren in garageboxen en heb je geen idee wat je eerste stap kan zijn? Begin dan met videotraining 'De CashflowBox'. Alles wat je nodig hebt om te kunnen starten met het kopen van garageboxen. Inclusief compleet stappenplan en checklist.

Wil je meer weten over nieuwe boxen? Kijk dan hier. Volg me op Instagram voor interessante live video's en de laatste beleggingskansen!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven