Ontdek welk garagepark bij jou past!

garagepark ervaringen

Garagepark ervaringen: de twee grootste garageparken.

Een garagepark beginnen is een goed verdienmodel want de afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat garageparken bijgekomen. Als je een beetje Googelt kom je er zo een stuk of 9 tegen. Daar zitten dan kleinere garageparken, die lokaal vanuit bijvoorbeeld een bouwonderneming garageboxen of bedrijfsunit erbij bouwen, niet eens bij. Goed om eens de garagepark ervaringen onder de loep te nemen zodat je een idee krijgt van de verschillen en kunt beslissen welk garagepark bij jou past. In dit artikel ga ik voor nu in op de 2 grootste van Nederland: Garagepark Nederland en Boxcomplex.

De feiten per garagepark.

Het garagepark van het eerste uur is Garagepark Nederland. Ze zijn begonnen in 2007 en de marktleider van Nederland. Zij hebben inmiddels 43 parken en 4000 garageboxen neergezet en de financiële crisis tussen 2008- 2014 overleefd.

Op nr. 2 staat Boxcomplex met momenteel 22 locaties. Boxcomplex is begonnen in Noord-Brabant en heeft in die provincie ook de meeste parken ontwikkelt. Inmiddels bestaan zij al 10 jaar en breiden zij ook over heel Nederland verder uit. Beide garageparken hebben dus al veel ervaring!

Later zal ik een blog maken over een aantal kleinschaligere parken zodat je een goed beeld hebt van wat de verschillen zijn. En daardoor een onderbouwde keuze kunt maken.

Hoe zit het met het rendement?

Als je een garagebox gaat kopen kijk je als belegger meestal direct naar deze twee voorwaarden: het rendement en de verhuurbaarheid. Oftewel: een hoog rendement en zo weinig mogelijk leegstand. Dat is natuurlijk wat je wilt.

In 2021 was het bruto rendement bij Garagepark Nederland nog 9%. Echter door de inflatie nemen de kosten toe en hebben ze vanaf 2022 het rendement verlaagd naar 8%. Dat klinkt natuurlijk niet zo lekker. Maar het is feitelijk nog altijd het hoogste rendement. Boxcomplex belooft namelijk 7,5% rendement. En voor zover ik weet blijft dat ondanks de inflatie hetzelfde.

Uiteraard is dit rendement BRUTO. Hier gaan nog VvE kosten en de jaarlijkse Onroerende Zaak belasting van af, pas dan heb je je netto rendement. In mijn rendementstool vind je een rekenvoorbeeld met indexering en het netto rendement.

Het is belangrijk dit rekenvoorbeeld eens te bekijken want wat veel mensen niet weten is dat je rendement elk jaar toch hoger wordt omdat je huurindexering kunt toepassen. Het bruto rendement wat de parken beloven is dus slechts een BEGIN rendement.

Wat is het verschil in verhuurcapaciteit?

Hoe komt het dat het rendement bij Boxcomplex iets lager is? Hiermee komen we meteen op het punt van verhuurbaarheid. De kracht van Boxcomplex zit ‘m in de verhuurcapaciteit. Zij bouwen kleinere parken en de boxen zijn in de aanschaf goedkoper dan bij Garagepark Nederland.

Boxcomplex biedt de boxen bovendien aan tegen een huurprijs die 20%-25% lager ligt dan Garagepark Nederland. Hierdoor is hun verhuurcapaciteit hoger, dat betekent dat de bezettingsgraad na het 1e jaar na oplevering van hun parken gemiddeld 96% is. Doordat de huurprijzen lager zijn is een park na gemiddeld 6-8 maanden vol. Jij als belegger hebt dus binnen maximaal 6-8 maanden je box verhuurd.

Bij Garagepark Nederland is die doorlooptijd op sommige parken ook een half jaar maar bij hun kan die doorlooptijd oplopen tot een jaar of soms langer. De gemiddelde bezettingsgraad bij Garagepark Nederland is per park is 90%. Dus die ligt iets lager dan Boxcomplex omdat de verhuurprijzen bij Garagepark Nederland iets hoger liggen.

Huurgarantie of niet?

Garagepark Nederland geeft je huurgarantie als je in 1 transactie voor 150.000 euro aan boxen koopt. Dat is natuurlijk interessant want je krijgt meteen huurinkomsten. Het garagepark betaalt dit uit eigen zak, dus ze zullen er zo snel mogelijk voor zorgen dat er een echte huurder in je box komt. Zodat zij die kosten niet meer hebben.

Boxcomplex heeft geen huurgarantie maar zoekt een huurder voor het eerste jaar gratis. Zij zijn afgestapt van de huurgarantie omdat hun parken tussen de 6-8 maanden vol zitten.

Andere verschillen?

Een ander verschil is dat Boxcomplex 70% van het park verkoopt aan beleggers en 30% rechtstreeks aan ZZP-ers of particulieren. Garagepark Nederland bouwt grotere parken en verkoopt 100% aan de belegger.

Je kunt bij beide wel gebruik maken van verhuurbemiddeling. Garagepark Nederland rekent hier 300 euro voor en bij Boxcomplex kost dit 350 euro excl. BTW (pas bij de 2e verhuurder, de 1e verhuurder zoekt Boxcomplex dus gratis voor je).

Beide parken hebben daarbij het voordeel van een grote naamsbekendheid. De kleinere garageparken verkopen hun boxen ook snel maar in verhouding minder snel, simpelweg omdat zij nog geen groot sales team en naamsbekendheid hebben.

Hoe kun je er snel bij zijn?

Ik zal op mijn Insta account en je via de e-mail je op de hoogte houden van de nieuwste parken en dus de nieuwste beleggingskansen van Garagepark Nederland en Boxcomplex. Beide parken verkopen altijd snel uit dus het is geen overbodige luxe om daar snel bij te zijn. Zodra er een nieuw park komt deel ik de voorinschrijving.

Tijdens de voorinschrijving kun je dan een box kopen voordat ze het nieuwe park op de website zetten. Om niks te missen en direct te kunnen handelen volg me dan op insta én schrijf je hier in op mijn email lijst. Dan kun je direct reageren via de voorinschrijving naar het betreffende park zodat je niet te laat bent. Deze twee parken verkopen hun parken namelijk binnen een paar dagen volledig uit!

Doe wat bij je past.

Binnenkort maak ik een blog over 2 kleinschaligere parken. Maar zoals ik al zei: er zijn nog meer garageparken en lokale bouwbedrijven die ook boxen en bedrijfsuntis bouwen. Doe vooral zelf je onderzoek en doe wat bij je past.

Wil je je boxen in de buurt hebben? Dan kan een kleiner park bij jou in de buurt aantrekkelijker zijn. Wil je juist spreiden en alles passief verhuren? Dan kunnen de grotere parken interessant voor je zijn. Of maakt afstand je niet uit en vind je het rendement of de verhuurcapaciteit belangrijker? Bedenk dus eerst wat je belangrijk vindt en ga daarna op zoek naar een park dat daar bij past!

Mijn garagepark ervaringen beperken zich op dit moment tot Garagepark Nederland maar ik ben zeker van plan hier andere garageparken waaronder Boxcomplex aan toe te voegen. Zodat ik zowel qua aankooprijs als verhuurcapaciteit aan spreiding doe! Wat zijn jouw garagepark ervaringen? Laat het me hieronder weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top