Starten met garageboxen

starten met garageboxen

Hoe kan je op jonge leeftijd starten met garageboxen?

Starten met garageboxen op jonge leeftijd is slim om te doen. Wouter begon rond zijn 20e met het investeren in garageboxen. Een slimme keuze als je het hem vraagt, maar hoe begin je al zo jong en waar liep hij tegenaan? Op al deze vragen geeft hij antwoord!

Hoe ben jij begonnen met garageboxen?

Ik werk al vanaf mijn 17e en heb lange tijd bij mijn ouders gewoond. Op den duur had ik veel geld gespaard en toen kwam natuurlijk de belasting om de hoek kijken. Ik vond het zonde om zoveel af te dragen en mijn vader raadde mij direct aan om te gaan investeren. Alleen waarin dan? Mijn opa had wat garages achter en toen er één te koop kwam, heb ik gelijk mijn slag geslagen om te starten met garageboxen. Samen met mijn broertje heb ik die garagebox gekocht en eigenlijk ging dat heel soepel. Ik had de smaak te pakken. In de 3 jaar daarop heb ik het uitgebreid naar 7,5 box (de halve box staat voor de box die ik samen met mijn broertje heb).

Het starten met garageboxen kwam dus eigenlijk door je opa?

Eigenlijk wel ja. Mijn opa heeft inderdaad ook een garage welke hij verhuurt. Het zit dus in de familie. Ik ben toentertijd wel echt in het diepe gesprongen in het starten met garageboxen zonder een goed doordracht plan. Dat is nu wel anders. Ik weet dat je goed moet kijken naar het rendement. Toen wilde ik gewoon geen belasting betalen en daarom mijn geld investeren. Al doende leert men. Nu weet ik hoe het spelletje werkt. Sinds kort heb ik bijvoorbeeld ook een huis welke ik verhuur. Ik ben op een gegeven moment verhuisd, maar mijn oude huis niet verkocht. Je kunt het wel een uit de hand gelopen hobby noemen.

Heb je nog een hypotheek of heb je dit overgezet naar een verhuur hypotheek?

Ik heb inderdaad de hypotheek van het huis overgezet naar een verhuurhypotheek. Hierdoor moest ik wel tijdelijk boeterente afdragen. Uiteindelijk viel dat reuze mee en was ik blij dat ik het kon overzetten. Tijdens het kopen van mijn nieuwe huis liep ik wel tegen een probleem aan. Het afsluiten van een hypotheek was erg lastig, omdat ik zoveel kadastrale gegevens heb.

Waarom is dat een probleem?

De regel is dat je als particulier 5 vastgoedobjecten op je naam mag hebben staan als je een hypotheek wilt. Heb je er meer dan 5 dan ben je een professioneel belegger. Uiteindelijk heb ik de hypotheek wel gekregen, omdat het garageboxen waren en geen huizen.

Wel leuk om eigenlijk professioneel belegger te zijn, toch?

Nou ik vind mezelf helemaal niet professioneel. Ik heb dan wel diverse boxen, maar ben juist nu pas alles aan het uitzoeken. Hoe kan ik dingen het beste aanpakken? Wat moet ik vooral niet doen? En wat is wel handig? Tijdens het starten met garageboxen, in het begin, had ik totaal geen idee of strategie. Dat is later pas gekomen.

Met hoeveel rendement begon je?

Ik begon met 7 à 8%. Best wel hoog dus. Ik zit nu op een netto rendement van 7%. Op sommige boxen pak ik helemaal geen rendement, maar dat vind ik niet erg.

Dus je hebt niet de huur verhoogd?

In het begin een lange tijd niet. Ik werk bij een bouwbedrijf en de directeur is partner in Garage XL en zit zelf natuurlijk ook in het vastgoed. Hij gaf aan dat ik wel moest gaan verhogen qua huur gericht op de lange termijn om zo wel een goed rendement te blijven houden. Momenteel is het rendement niet mega hoog, maar ik kan bijvoorbeeld makkelijk mijn hypotheek betalen vanuit de opbrengsten van de garageboxen.

Hoe financier je de garageboxen?

Ik koop de garageboxen altijd contant. Ooit kocht ik er 1 wel met lening, maar meer omdat ik wat geld achter wilden houden. Een buffer van zo’n 10.000 euro hebben vind ik belangrijk en toen kon ik de garagebox dus net niet betalen. Uiteindelijk heb ik geld geleend bij een familielid. Mijn opa was vroeger van het klussen en door zijn leeftijd lukt dat nu helaas niet meer. Hij vindt het dus fijn om op deze manier bij te kunnen springen. Er ligt vaak een taboe op geld lenen van je familie, maar heeft dus ook een mooie kant. Zo betaalt hij er ook geen belasting meer over .

Heb je boxen met veel onderhoud?

Ik ben timmerman geweest dus ik doe alles zelf. Ik heb ook een keer een garagebox gekocht en die wat opgepimpt met een likje verf en toen 3 maanden later weer verkocht met €1500 winst. Achteraf gezien had ik de box beter kunnen houden, maar toen voelde het als snel geld verdienen. Ik vind het juist fijn om een wat oudere box te kopen en deze op te knappen, want uiteindelijk scheelt het vaak geld. De grootste kosten bij een garagebox zitten eigenlijk in het dak en die kan ik zelf vervangen. Dat is een groot voordeel!

Vraag jij ook borg?

Ja zeker. Ik vraag 2 maanden borg en daarbij betaalt iemand de huur altijd vooraf. Ik heb de borg maar 1x hoeven te gebruiken. Het zijn natuurlijk vrij kalen boxen en mocht er een keer een stopcontact af zijn, koop ik zelf wel een nieuwe voor €5. Ben daar ook niet al te moeilijk in.

Wat heb je geleerd in de afgelopen tijd?

Ik ben zelf een persoon die er bam voor gaat, maar daardoor moest ik soms wat langer wachten op mijn huur. Je kan beter even wachten totdat je een goede, solide huurder hebt in plaats van dat je kiest voor de eerste de beste en daardoor iedere maand achter je huur aan moet. Het gaat misschien niet om een groot bedrag, maar het is vervelend dat je er werk aan hebt.

Wat heb je nog meer geleerd over het starten met garageboxen?

Ik heb ook geleerd dat op de gekste manieren aan een box kan komen. Benoem het bij mensen, bekijk facebook, zet je lijntjes uit en op die manier kom je vaak tot de leukste aankopen. Zo heb ik een keer met een wat oudere man afgesproken dat ik zijn box zou leeghalen, als hij er €1000 af zou doen. Aan het einde had ik een garagebox met €1000 korting en ook nog €300 aan oud ijzer verdient. Beter kan niet, toch?

Wat doe je nu anders?

Ik heb er wel bewust voor gekozen om niet meer bij een garagepark te kopen. Dit ligt vaak wat verder weg en mijn ervaring is dat ik het lastiger verhuurd krijg. Nou ken ik die markt ook wat minder goed. Ik wil het graag in mijn buurt hebben. Zo heb ik ook geen vaste dag kosten als iemand hem nu zou huren. Dat zijn dingen waar ik in de jaren toch wat bewuster over heb nagedacht.

Wat is je droom?

Ik wil de komende tijd vooral goed gaan kijken naar mijn rendement en deze proberen zo groot mogelijk te maken. Hiervoor zal ik de huurprijs dus goed onder de loep moeten nemen. Over een paar jaar hoop ik een huis aan te kunnen schaffen als investering. Het kan zijn dat ik daarvoor wat boxen moet verkopen, maar dat heb ik er wel voor over.

Wat is je gouden tip?

Heb geduld! Niet te snel een box verhuren omdat je snel geld wilt. Wees kritisch op wie je in je box toelaat en heb geduld met het opbouwen van rendement!

Wil je een rendemenstvoorbeeld met rekenvoorbeelden zien? Download dan hier de rendementstool.

Volg me op Instagram voor interessante live video's en de laatste beleggingskansen!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven